Bliver man nogensinde voksen?

voksen

Denne søndag har jeg brugt på at fundere over begrebet “at være voksen”. Findes det overhovedet? Bliver man det nogensinde? Og hvad vil det egentlig sige?

Da jeg var yngre var jeg overbevist om at man fra den ene dag til den anden blev voksen. At man en dag vågnede op og kunne mærke at man var blevet anderledes – voksen. Ens tanker ville afspejle det fra en voksen og man ville agere anderledes.

Det er ikke sket endnu og jeg begynder at tvivle på, at det kommer til at ske. Forleden spurgte jeg min svigerinde og storebror, som for et halvt år siden blev forældre til min uomtvisteligt begavede og lækre niece, om de følte sig voksne nu hvor de reelt set har gjort noget ret voksent – udvidet familien og dermed påtaget sig det ultimative ansvar. Deres svar var såre simpelt: ”Nej”. Det får mig til at tænke, at der måske ikke findes ”voksenhed”. Jeg oplever en snært af følelsen, når jeg foretager mig noget så trivielt som at handle ind. Jeg kan stå og smile for mig selv, når jeg kører fælleskortet (ret ”voksent”) igennem i Kvickly for tænk sig; jeg har helt selv bestemt hvilke varer der bliver bippet igennem, hvad jeg skal spise til aften og hvordan jeg bruger mine penge.

Måske bliver man aldrig rigtig voksen. Måske bliver der bare lagt flere lag på ens barnlighed; oplevelser, erfaring og viden.

Rent juridisk er man voksen, når man fylder 18. Så er man myndig, har valgret og selvbestemmelse indenfor lovens rammer. Og dermed adskiller man sig fra begrebet barn, som primært er defineret ved at man er umyndig og underlagt bestemmelse af forældre eller værge. Men jeg er da væsentligt anderledes end da jeg var 18 år. Og jeg håber også at jeg vil være væsentligt anderledes om 10 år, når jeg er 35. Livet er ærligt talt kun blevet federe med årene og min konklusion er, at jeg hele tiden vokser, men at jeg måske aldrig bliver voksen.

4 thoughts on “Bliver man nogensinde voksen?

 1. Sødeste niece 🤗
  Min knivskarpe Farmor sagde engang,
  ‘Det gør ikke noget, at man er gammel af alder, når bare man er ung af sind’,
  Hun var på det tidspunkt 95 år,
  Tænker, at det er noget af det mest “voksne” jeg nogensinde har hørt! 😉🤜🏼🤛🏼

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s